Oprema

Uravnoteženi DSLR sustav iliti kako kupiti DSLR


Napokon ste odlučili kupiti fotoaparat. Pravi fotić s izmjenjivim objektivima. A onda ste shvatili da odluka o izboru DSLR-a nije ni malo jednostavna i da ste se našli u milijun dilema. Koji proizvođač? Koje tijelo? Kit ili neki skuplji objektiv? Koja je najbolja kombinacija? Odgovor je samo jedan: URAVNOTEŽENA!!! Da biste bolje razumjeli što znači uravnoteženi sustav, najprije je potrebno shvatiti kako se stvara fotografija. Koji su ključni aspekti koje treba uskladiti da bi se napravila dobra slika? Pokušat ćemo vam ih objasniti kroz tri stupa dobro izbalansiranog DSLR sustava.

1 . Dobar izvor umjetne svjetlosti

I bi svjetlo! (Prvi stup sustava). Svjetlo je izvor svega što vidimo i to je polazna točka za bilo koju sliku. Kada nema dovoljno svjetlosti, i mi jedva vidimo našim očima, a naši aparati vide čak i manje.

Jeste li se ikad pitali zašto fotografije koje ste te večeri snimili na nekom partiju ili obiteljskom okupljanju nisu uspjele kao što ste željeli? Često su mutne i zrnate. Razlog za ove probleme je taj da nije bilo dovoljno svjetla i fotoaparati su se mučili i koristili ekstremnije postavke ISO osjetljivosti.

Dakle, prvo važno obilježje “uravnoteženog foto sustava” je dobar vanjski izvor svjetlosti koji osvjetljava objekt fotografiranja, pogotovo za snimanje u zatvorenim prostorima. Ne mislimo na ugrađenu bljeskalicu koju ćete pronaći na većini aparata. One su obično previše slabe zbog svoje male veličine. Osim toga, preblizu su objektivu što stvara oštre sjene i često neugodne fotografije.

Dobar izvor svjetlosti je svestrana vanjska bljeskalica koji se montira na hot shoe vašeg aparata, al ju možete i skinuti s aparata i koristiti sa kišobranom recimo. Uz veće glave bljeskalice i sposobnost nagiba i odbijanja svjetla od stropa ili zida, vanjska bljeskalica stvara mekše svjetlo tako da će vaše fotografije izgledati prirodnije.

2. Objektivi

Svjetlo koje osvjetljava subjekt prolazi kroz objektiv kamere. Ovdje ćemo naići na drugi stup “uravnoteženog sustava”.

Objektiv koji koristite ima sposobnost utjecati na kvalitetu fotografija više nego bilo što drugo. U odnosu na jeftinije leće, skuplji objektivi daju zapanjujuće jasne, oštre slike koje su bogate bojama.

Kvalitetni objektivi imaju visoku kvalitetu stakla, i obično su to brži objektivi (imaju veći otvor blende F1.4, F1.8, F2, F2.8). Isto tako kvalitetniji zoom objektivi imaju fiksnu blendu u cijelom rasponu. To omogućava da uđe više svjetla u fotoaparat, tako da je moguće koristiti veće brzine okidanja i raditi bolje fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja. Korištenjem većih otvora smanjuje se polje dubinske oštrine te vam omogućuje veće zamućenje pozadine, čime ćete više istaknuti objekt snimanja.

Dobra polazna točka su “kit” objektivi, relativno jeftini objektivi koji se prodaju zajedno s aparatima, ali su obično znatno sporiji (tipično F4.5-F5.6). Nakon što savladate osnove fotoaparata i skupite novac za kvalitetniji objektiv, ostat ćete zaprepašteni koliko objektiv može učiniti za poboljšanje vaših fotografija.

3. Senzor

Završni stup “uravnoteženog sustava” je senzor koji bilježi svjetlost koja je prošla kroz objektiv. Veći senzori, koji se nalaze u DSLR-ovima mogu primiti više svjetlosti nego manji koji se nalaze kompaktima. Kao rezultat, oni su sposobni proizvesti bolje slike, posebno pri slabom osvjetljenju. Fizički veći senzor ne znači više pixela, te dvije stvari nikako ne bi trebalo miješati.

 

A sad u šoping

Sada kada znate koji su osnovni stupovi uravnoteženog DSLR sustava, potrošite svoj novac u skladu s tim kako bi dobili najbolje rezultate. Pazite se marketinških trikova sa megapixelima i ogromnim ISO brojevima, jer će vas svugdje mamiti prvenstveno s time.

Kad kupujete DSLR fotoaparat probajte imati na umu ova tri stupa i okvirno raspodijelite svoj novac ovako:

Objektiv (50%)

Tijelo aparata (40%)

Vanjska bljeskalica (10%)

Zapamtite tijela fotoaparata dolaze i odlaze. Ovogodišnji model zastarjet će sljedeće godine, kada novi model dođe na tržište. Međutim, leće i vanjska bljeskalica mogu trajati cijeli život

Poučak ove priče glasi: bolje je kupiti skuplji objektiv i jeftinije tijelo nego obratno, dobit ćete puno bolje rezultate za svoj trud / vrijeme / novac.