Fotografija

SWEET SPOT – Slatka točka vašeg objektiva


Ne, ne, ne, ne… nije ono na što ste prvo pomislili. Riječ je o čisto tehničkom pojmu koji će vam pomoći da iscijedite maksimum oštrine iz svojih fotografija. Vjerojatno ste već primjetili da su neke od vaših fotografija oštrije od ostalih. Kao da se dogodila neka čarolija između vašeg aparata, objektiva i mirnoće vaših ruku. OK, možete se zadovoljiti ovakvim objašnjenjem i nadati se da će se taj splet slučajnih okolnosti ponavljati što ćešće.

Ali postoji i jedna malo racionalnija metoda. Cilj bi bio da uočite neke pravilnosti, te da pokušate uvijek izvući maksimum iz opreme kojom raspolažete. Mnogo stvari utječe na oštrinu vaših fotografija. Ovaj put pozabavit ćemo se objektivom, odnosno otvorom blende koji nam daje najveću oštrinu. Budući da ne znamo kako se taj fenomen naziva na materinjem nam jeziku, poslužit ćemo se nazivom na koji smo najčešće nailazili u literaturi – SWEET SPOT. Zapamtite da svaki objektiv, bez obzira na kvalitetu i cjenovni razred ima određene parametre s kojima daje najbolje rezultate.

Za primjer ćemo uzeti jedan standardni kit-objektiv kako bismo vam pokazali da i relativno jeftina oprema ima svojih dobrih (oštrih) trenutaka. Riječ je o objektivu Sony DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM koji se isporučuje s većinom SONY alfa aparata kao kit objektiv. U ovom slučaju testirali smo ga na aparatu SONY a55.

Postupak testiranja:

1.Postavili smo aparat na stativ. Odabrali smo objekt snimanja na kojem je moguće uočiti oštrinu (sitna slova, tipke mobitela, prašina, crtice bar-koda…)

2.Aparat smo namjestili u mod prioriteta blende. Odabrali smo žarišnu duljinu od 35 mm, otpriliko oko sredine raspona. Krenuli smo slikati s najvećim otvorom blende (najmanjim f brojem). Smanjivali smo otvor blende (povećavali f broj) na svakoj sljedećoj snimci, a ostali parametri sami su se prilagođavali.

3.Pregledali smo sve snimke na kompjuteru (povećavali smo ključne detalje na 100%) kako bismo ustanovili pri kojem otvoru blende smo dobili najveću oštrinu detalja

Ustanovili smo sljedeće: – Najbolje rezultate (najoštriju sliku) dobili smo pri otvoru blende f8. To je malo manje od puna dva f broja od najvećeg otvora blende našeg objektiva (f4.5) kod žarišne duljine 35mm. To je dobro znati u situacijama kad nam je imperativ dobiti najoštriju moguću fotografiju. U situacijama kad nam cilj bude mala dubinska oštrina ili kad nam svjetlosni uvjeti tako budu diktirali i dalje ćemo se služiti najvećim mogućim otvorom blende.

usporedba

usporedba