Fotografi

Prvi fotografski procesi – Dagerotipija


Još prije desetak godina, fotografije smo dobivali isključivo kemijskim procesima. Danas, ako se prisjetimo tih vremena – čini nam se kao da smo živjeli u kamenom dobu. Dohvatite li svoj mobitel, spremni ste snimati fotografije ili video koje odmah možete poslati na razne online društvene mreže.

No kako je sve to počelo? Kako su izgledali prvi fotografski procesi?
Tko su bili pioniri fotografije i što su morali napraviti da snime kakav najobičniji portret?

The George Eastman House – International Museum of Photography and Film (Eastman – tvorac kompanije Kodak) je u svojoj produkciji snimio nekoliko filmova, koji nas vraćaju u prošlost analogne fotografije. Dakle u prošlost prije kakvih 10-tak godina, ali i na sam početak -prije 200. godina.

Predstavljamo Dagerotipiju – proces koji živi i dan danas.

Dagerotipija

Prvi fotografski komercijalni proces dobio je ime po svom izumitelju, Louisu Daguerreu (Louis-Jacques-Mandé Daguerre 1787-1851).

Louis Daguerre

Evo kako je cijela priča krenula. Kada je Nicéphore Niépce, otac fotografije, 1826. godine izradio prvi primjerak fotografije poznat čovječanstvu, Daguerre mu se pridružio u istraživanju. Njihova suradnja trajala je sve do skore Niepceve smrti 1833.
Daguere je osmislio sistem fotografiranja na ploči od posrebrenog bakra, za svijetloosjetljivi materijal korišten je srebrni jodid dobiven izlaganjem ploče parama joda.

DAGapparatus

Svaka dagerotipija je unikat, sam prikaz ima vrlo veliki tonski raspon a kvaliteta detalja je upravo fantastična – dagerotipija ne poznaje šum.

Dagerotipija je imala mnogo mana, no i prednosti pa nije čudo što i danas entuzijasti posežu za ovim drevnim fotografskim procesom.
Površina dagerotipijske ploče je izuzetno fino obrađena i daje dojam zrcala. Slika koja se ocrtava na površini je vrlo osjetljiva, lako se može obrisati prstom, a potrebno je sam prikaz gledati pod određenim kutom da bi bila vidljiva. Zavisno o kutu gledanja sliku se može vidjeti bilo kao pozitiv bilo kao negativ.
Prve dagerotipije bile su izrađene u drvenim kućištima (camera obscura) s Chevalierovim lećama koje nisu imale dobru svjetlosnu jakost, pa su osvjetljavanja ploča kod procesa snimanja trajala izrazito dugo.

Više detalja o samom procesu možete pronaći ovdje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *