Photoshop

Kalibracija monitora


Vjerojatno ste već primjetili da slike koje pregledavate na displeju vašeg foto aparata izgledaju poprilično drugačije na vašem laptopu ili monitoru. Boje i kontrasti se nekada toliko razlikuju da ste spremni upogoniti sve svoje vještine obrade fotografije u photoshopu ili sličnom programu, kako bi korekcijom došli do željenih rezultata.

Novi problemi izbijaju kad te iste fotografije odnesete izraditi u neki foto studio – fotografije koje ste izradili, izgledaju drugačije od onih na vašem monitoru.

Svaki uređaj će drugačije prikazati boje i kontraste. Kako riješiti taj problem?

Vjerojatno ste surfajući internetom naišli na razne savijete hardware-skog kalibriranja monitora. Vjerojatno ste i naišli na fotografije slične ovoj:

Jednostavno ali profesionalno kalibriranje monitora možete učiniti sami. Kao što vidite na fotografiji iznad, potrebno je imati sljedeće: monitor, optičkog miša, ljepljivu traku….
Najbolje rezultate dobit ćete miševima marke Jerry, Mr. Vica ili Miniemouse. Potrebno je miša prisloniti s donjom stranom na monitor. U tom naumu će vam dobro doći ljepljiva traka koju možete omotati po cijeloj dužini i širini monitora. Za samo kalibriranje potrebno je potpuno zamračiti prostoriju u kojoj se nalazi računalo. Računalo mora biti upaljeno, a monitor ugašen. Kalibracija uglavnom traje oko 4 sata, a u tom vremenu potrebno je držati prostor zamračen i nikako ne pomicati miša na ekranu.

Ok.. vjerojatno ste do sad shvatili da vas prcamo. 🙂 U nastavku teksta ćemo se potruditi biti trunkicu ozbiljniji.

Dakle… Kalibracija monitora

Kalibraciju monitora možemo napraviti na par različitih načina.

Jednostavno kalibriranje monitora vrši se uz pomoć raznih aplikacija. Sam program navodi vas korak po korak, dok uz njegovu pomoć ne stvorite color profil vašeg monitora. Takve jednostavne aplikacije ili “vodiče” lako ćete pronaći i na internetu…

http://www.photofriday.com
Ovakvo kalibriranje uglavnom se odnosi na vaše odokativno mjerilo i svakako može pomoći da donekle ukrotite svoj monitor.

Ipak, na fotografiji pri vrhu teksta, uređaj na monitoru nije miš već pravi kalibrator. Nadamo se da nam vjerujete na riječ.

Hardware-ska kalibracija se radi tako da mali uređaj sa foto senzibilnim senzorima prislonite na sam monitor, koji prikazuje razne boje i kontraste. Sam uređaj je povezan s računalom i vlastitom aplikacijom, te očitavanje s monitora automatski korigira i sam namješta optimalni color profil. Ujedno, takvi uređaji često mogu očitavati i upadno ambijetalno svjetlo koje vas okružuje i ovisno o svjetlosnim uvjetima prilagođava prikaz slike na ekranu. Naravno da postoje razlike ako gledate sliku na monitoru po danjem svjetlu uz prozor ili navečer, uz običnu žarulju…

No, na kraju krajeva, i dalje nitko ne garantira da ćete uz takve kalibracije dobiti identične rezultate ispisa fotografija, kako kod kuće, na kućnom printeru, a tako i u profesionalnim studijima.

Evo par savjeta:

Pokušajte snimiti svojim fotoaparatom neke uzorke boja i pogledati ih na monitoru. Na taj način moći ćete usporediti boje na ekranu i samom objektu kojeg ste snimli. Ako se boje i kontrasti ne podudaraju, pokušajte s kalibracijom postići što vjernije rezultate.

Kod dolaska u profesionalni foto studio, pokušajte s razgovarati s laborantom, koji će slike i izrađivati. Ako postoji mogućnost, pregledajte ih na njegovom monitoru -pogotovo ako izrađujete fotografije jako velikih formata. Laborant u studiju je taj koji brine o vlastitim kalibracijama strojeva i monitora, i posao mu je da boje na vašim fotografijama budu što vjernije.

A što ste očekivali od ovog teksta? Da ćemo vam napisati postavke za monitor? Npr. Brightnes na 22%, Contrast na 57%, pa u control panel, display na advanced, pa na color menager….. ?!
Da, da… Maybe tomorrow…