Oprema

Greške na kartici


Možda se nikad niste susreli s ovim problemom, ali to ne znači da nećete.
Nažalost i to je moguće.

Tko ne vjeruje neka vidi primjer ovih apstraktnih fotografija, koje sam mislio ponuditi muzeju za suvremenu umjetnost. Nisam ni znao da mogu tako nešto izraditi bez photoshopa.
Sad bi Stripy sigurno rekao da kaj se nemre to dobit u photoshopu, daj mi minutu!

Kako?, zašto?, kada? E pa idemo po redu.

Ove zbrčke nisu tako česta pojava, ali su prisutne u fotografiji.

I sami vidite iz primjera da je sve poremećeno i šašavo, a dešava se kod samog fotografiranja. Analizirajući taj umjetnički izražaj skužio sam da se takve fotke pojave uvijek kad pri samom fotografiranju želimo ubrzati neki proces stiskajući gumbe na fotiću. Svaka fotka ima svoje vrijeme zapisa, tj. softver u fotiću treba određeno vrijeme ( vrijeme ovisi o fotoaparatu i brzini kartice ) da izvrši proces koji je započeo i naravno mi smo nestrpljivi i želimo pogledati kako nam je uspjela fotografija baš usred procesa zapisa, a ni ne slutimo da smo na taj način uništili fotografiju. Da bi izbjegli ovakve i slične greške potrebno je pričekati da se završi zapis ( obično treperi signalna lampica na fotoaparatu ) , pa tek onda izaberimo opciju za pregled ( play ).

Do grešaka može doći i ako otvaramo poklopac za umetanje memorijske kartice dok nam je fotoaparat u radnom modu. Isključite fotoaparat na off i tek onda otvarajte poklopac, pa mijenjajte memorijsku karticu ili baterije. Također prije svakog fotkanja formatirajte ( format se nalazi u svakom pregledniku opcija ) karticu tako da je uvijek prazna i spremna za rad, a na taj način memorija kartice koristi maksimalno svoje karakteristike.
Čuvajte karticu od jakog izvora topline, a u slučaju niskih temperatura
poželjno je da prije fotkanja odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi ( vrijedi i za fotić ). Kad umećete karticu u fotić ne forsirajte, nego prateći utore gurajte istu dokle vam dozvoljava utor i lagano pritisnite da sjedne do kraja. Za čuvanje kartica koristite zaštitne kutijice i slične čuvalice jer kad vam se neka glupost uvali u otvor samo Vam mađioničar može pomoć. Meni je jednom vadio karticu iz bankomata i ne bi vjerovali da je u njoj bilo osam giga eura.

Čuvajte svoje memorijske kartice kao i kreditne, jer na kraju uvijek sve dođe na naplatu!