Oprema

Digitalni kompakti – osnovni modeli


Sjećate li se vremena kad smo analogne fotiće na kojima je postojao samo gumb za okidanje častili simpatičnim nazivom “idiot-kamere”? Taj naziv se čak udomaćio i u Rječniku Hrvatskog jezika:  idiot-kamera žarg. vrsta jednostavnih fotoaparata koje prije snimanja nije potrebno posebno podešavati. Digitalna era donijela je napredak u gotovo svim segmentima razvoja fotografske opreme. Ipak, i danas postoji klasa fotoaparata koji su digitalni ekvivalent nekadašnjh idiota. Danas se kompaktni digitalni fotoaparati iz tog segmenta najčešće nazivaju point and shoot (nišani i pali) kamere, i u rasponu su od najjednostavnijih modela do onih s nekoliko kontrola za promjenu osnovnih postavki. To su većinom mali, lagani i cjenovno prihvatljivi aparati, lagani za nošenje i korištenje. Ali i ta vrsta osnovnih digitalnih fotića s vremenom je dobila značajna poboljšanja, pa današnji idioti imaju inteligentni automatski način rada, različite scenske načine snimanja, stabilizaciju slike, prepoznavanje lica, a mnogi od njih snimaju i HD-video.

Gotovo svi današnji digitalni fotoaparati sposobni su davati dobre fotografije u idealnim svjetlosnim uvjetima. Međutim, zbog malih senzora većina aparata iz ove klase daje osrednje rezultate u uvjetima lošeg, nedostatnog osvjetljenja što se posebno odnosi na fotografiranje u zatvorenim prostorima. Osim toga, problem je često i brzina, pa takvi aparati nisu baš idealni za snimanje pokretnih objekata, koji nam često “pobjegnu” pri pokušaju fotografiranja. Unatoč nekim svojim ograničenjima, osnovni kompaktni fotoaparati naprosto su idealni za one fotografe koji jednostavno žele okidati, bez ikakve potrebe da se gnjave s nekakvim promjenama postavki. Danas postoje stotine aparata u ovoj kategoriji, a tržište svakodnevno zasipaju novi, sve moćniji modeli. Umjesto da nasjedate na reklamne materijale proizvođača radije se u odabiru “idealnog” kompakta za sebe pouzdajte u nekoliko stvari:

-provjerite koji su najprodavaniji modeli u ovoj kategoriji na Amazonu,

-potražite na dpreview ili nekoj sličnoj stranici testove o ovoj klasi aparata,

-potražite na googlu poneki test ili review u sklopu kojeg ćete naći i dojmove korisnika, kako biste pročitali ponešto o dobrim i lošim stranama proizvoda iz prve ruke,

– ne nasjedajte na impresivne brojke (megapixeli, digitalni zoom, O luxa…) jer često je riječ o marketinškom razmetanju iza kojeg ne stoji prava kvaliteta fotografije. A vaš cilj je upravo to: odabrati aparat s kojim ćete biti u stanju dobijati puno lijepih i dobrih fotografija u ne baš uvijek idealnim uvjetima.