Oprema

Da li mi je senzor prljav?


Kad smo saznali da naš DSLR ima senzor, počele su kružiti priče o nekakvoj zločestoj prljavštini koja ga hoće napasti. Nažalost to je istina. Postoje stotine malih dlačica, tisuće mikronskih gluposti koje jedva čekaju ući u Vaš DSLR i održati osnivačku skupštinu prljavosti, upravo na Vašem senzoru.
No ipak naša foto-obavještajna-agencija je to saznala i pripremit će Vas kako da spriječite i otkrijete male zmazeke koji vrebaju Vaš senzor.

Kako bi otkrili u kojoj mjeri je Vaš senzor naseljen čudnim bićima, moramo ih fotkati.
A kako? Mikroskopom? Sondama? Domestos-objektivom?

Ne, ne …ničim navedenim. Jednostavno pronađite komadićak vedrog neba, namjestite blendu na 11f ili više, prilagodite brzinu zatvarača blendi, ISO nebitan…recimo 100 i fotkajte taj komadić plavog neba. Sad ste na pola puta. Otvorite fotku na kompu i Vaše iluzije o čistom senzoru nestaju u trenu. E sad ste u gabuli. Spoznaja da imate Jurassic Park na senzoru otvara nova pitanja koja Vas plaše.

No za utjehu vam mogu reći da sam i ja bio u istom osjećaju kad sam se prvi put suočio s tim senzor-beštijama. No ne očajavajte. Rješenje je jednostavno. Pripremite par stotina kuna i odnesite senzor u servis na čišćenje.
Ponovite isti postupak s blendom, brzinom zatvarača, vedrim nebom i provjerom fotke na kompu kako bi provjerili jesu li kune očistile senzor. Ako nisu, nazad u servis na reklamaciju. Nakon svih muka morali bi dobiti ovakvu fotku.

Ovo je primjer čistog senzora, a do kad? Na to pitanje nije moguće odgovoriti zato što na čistoću senzora utječu mnogi faktori. Idemo po redu. Nikad ne mjenjajte objektvi na fotiću, u prašini ili po vjetru. Uvijek probajte fotić držati s otvorom nagnutim prema dolje kad mjenjate objektiv i nikad ga ne okrećite s otvorom prema nekom izvoru prljavštine koja bi mogla pasti na senzor. Istina je da je zrcalo spušteno u trenutku kad mjenjate objektiv, ali zrcalo nije zašita za senzor.
Ta gamad se zavuče u fotić i nakon nekog vremena se samo pojavi na senzoru. Ima još. Kad mjenjate objektiv nemojte divljačkim pokretima izvršavati tu radnju, jer na taj način silom kojom upirete stružete sitne čestice metala s bajoneta objektiva i fotića. Te sitne čestice opet završe nakon nekog vremena na senzoru.

Kad mjenjate objektiv uvijek bacite jedan brzinski pogled na isti, jer možda on ima na sebi neku sitnicu koju će te u trenutku montiranja objektiva jednostavno ugurati u fotić. Nikako ne upuhujte nikakav zrak pod tlakom u fotić da bi svu gamad izbacili van, jer ako pukom srećom ne oštetite senzor onda će te probuditi svu prljavštinu koja je spavala negdje u kutu i tako ju premjestiti na senzor da nastavi spavanje.
Nadam se da Vam ne moram govoriti da ne pokušavate eksperimentiranje s Arfom, četkama za zube, vaticom za uši, damskim ulošcima, tamponima namočenim u alkohol i igrama mladih kemičara.

Ako se ipak odvažite na varijantu sam svoj majstor, nabavite pribor za čišćenje i pravac kamenita vrata na ritualno paljenje svijeće. Iskreno ja sam izabrao ovu varijantu i moram Vam priznati da zasad godinama uspješno vodim bitku s neprijateljem, a svijeća je ostala neizostavan segment ritualnog čišćenja. No nije to tako strašno. Potrebno je malo prakse i odvažnosti. Međutim ako niste sigurni u sebe, a kune Vam bježe po šumi, naša fotomalenkost će Vam priskočiti u pomoć i zglancati senzor tako da ga ni u servisu neće moći očistiti.

Pa Vi sad vidite . Zasad toliko i blago onom kom je senzor čist.

Autor: Timor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *