Oprema

Baterija, kartica, aparat


Važnost ove lekcije je u tome da shvatite kako je potrebno obaviti nekoliko sitnih predradnji da bi samo fotografiranje teklo glatko i uspješno.

Provjerite postavke aparata, bateriju, karticu

Zamislite situaciju:
Vaše dijete slavi rođendan. Hrpa vaših frendova dolazi na roštilj. Sve puno klinaca. Baka je ispekla tortu. Puhat će se svjećice. Okitili ste kuću balonima i HAPPY BIRTHDAY rekvizitima. Sve je spremno za veliki trenutak. Klinci su poludili. Stiže torta, pale se svjećice… Uzimate fotić u ruke kako biste ovjekovječili taj trenutak. Lupate fotke. Prva. Druga. Treća. Čet… Šta je sad, zašto neće? Fotić se gasi i samo žmiga neka crvena lampica. Ajooooooj, prazna baterija!!! Gledate tupo u suprugu, a ona vas ubija onim pogledom: „Ja sam sve pripremila, a ti nisi u stanju ni fotkanje normalno napraviti“.

Ili naprimjer ovo:
Krenuli ste na izlet. Divan dan. Prekrasna priroda. Livade prepune tek propupalog cvijeća. Boje su neponovljive. Dišete punim plućima (pod uvjetom da niste alergičar). Želite sačuvati dio te ljepote na vašim fotografijama. Vadite fotić. Klik. Klik. Klik… Veliko crveno upozorenje CARD FULL blinka na ekrančiću. Ooooo ne, kad prije?! Naravno, nemate rezervnu karticu. Nervozno pregledavate fotke na fotiću. Želite obrisati dvadeset, trideset nevažnih. Tražite koje bi to bile: Rođendan… Promocija… Izlet u Beč…PA SVE SU VAŽNE! A niste ih stigli spremiti na kompjutor. Postajete nervozni. I vi i vaši frendovi koji vas čekaju, vas i vaše fotkanje…

Dakle:
Želite li imati fotoaparat spreman za slikanje kad vam je najpotrebnije posvetite mu malo pažnje. Provjerite karticu. Ako je puna prebacite fotke na komp. Kad provjerite da su slike na sigurnom ispraznite karticu funkcijom FORMAT CARD u vašem aparatu.

Stavite bateriju na punjenje. Želite biti sigurni da neće zatajiti kad bude najpotrebnije. I nemojte dati svima da pregledavaju fotke koje ste do tada snimili. Upaljeni displej ždere vašu bateriju.

Obratite pažnju na objektiv. Lagano krpicom počistite „packe“ i točkice od nečijeg kihanja s prednjeg stakla objektiva. Vaše fotografije bit će vam zahvalne.

I za kraj, prije početka rada provjerite na kojim je postavkama vaš aparat. Nebi bilo najbolje da u sunčano dopodne krenete fotografirati s postavkama koje ste koristili prošle subote na tulumu, u polumračnoj birtiji.