Fotografi

Alan Messer


Član žirija “UmaGoBlues Rythm Photography” natječaja, dobitnik nagrade Grammy Alan Messer, fotografira glazbenike već više od četrdeset godina. Njegovi radovi su višestruko objavljivani, potpisuje više od 800 omota albuma i naslovnica časopisa. Dobitnik je brojnih nagrada za tiskovne medije i marketing.

Alan je napustio školu kada mu je bilo šesnaest godina kako bi postao profesionalni fotograf u Londonu. Nekoliko dana kasnije fotografirao je svoju prvu naslovnicu časopisa (Manfred Mann promovira „The Mighty Quinn“). Sljedeća mu je naslovnica objavljena 14. rujna 1968. Na fotografiji su bili legendarni The Beatles (Yellow Submarine).

Alan je nezasitno fotografirao britansku pop-rock scenu, radeći iz studija Deže Hoffmanna , prvo kao pomoćnik, a zatim kao freelance fotograf. Tijekom tog perioda također je fotografirao velika imena muzičke scene kao što su: The Rolling Stones, Diana Ross, The Kinks, T.Rex i George Harrison. Napustio je Hofmannov studio kako bi nakratko radio s priznatim glazbenim fotografom Geredom Mankowitzem. Nakon toga otvara svoj vlastiti londonski studio.Tijekom sedamdesetih Messer je bio kućni fotograf glazbene emisije Old Grey Whistle Test (BBC) kao i fotograf na turnejama Iggyja Popa i grupe Deep Purple. Fotografirao je također i mnoge američke gostujuće grupe i izvođače, uključujući i nekoliko country glazbenika, kako u studiju tako i na turnejama. Uzbuđen Američkom country scenom i njenim komercijalnim mogućnostima, Messer seli iz rodne Engleske u Nashville gdje otvara studio 1978. Diskografske kompanije iz Los Angelesa angažiraju Alana kao fotografa većine svojih country projekata u Nashvillu.
Tijekom osamdesetih Alan je često svakodnevno radio foto sessione u studiju. Iz tog perioda nastale su brojne naslovnice LP albuma. Noći je provodio razvijajući fotografije u svojoj mračnoj komori. Nakon nekoliko godina napornog rada i prezgusnutog rasporeda, bio je primoran napraviti pauzu. Tijekom tog prijelaznog razdoblja Alan se upoznaje s tehnikom sitotiska što je odmah postiglo komercijalni uspjeh te je osvojio Grammy nagradu 1989. u kategoriji grafičke opreme albuma.

Više na alanmesser.com