Photoshop

Adjustment layers


U ovoj maloj “učionici” pokazati ću vam kako raditi korekcije boje, kontrasta te slične manipulacije na fotografiji, a da pritom zadržimo sve izvorne elemente, tj piksele na toj fotografiji.
Na ovom primjeru fotografije ću povećati odnose kontrasta svijetlih i tamnih tonova.

U izbornom meniju odaberite “Levels” (Image / Adjustments / Levels ili kraticom Ctrl + L).

Otvorit će se prozor “Levels” na kojem se vidi histogram, odnosno grafički prikaz količine i raspodjele piksela po svjetlosnom rasponu tonova.

Izmjena kontrasta vrši se pomicanjem malih trokutića koji se nalaze odmah ispod prikaza histograma. Pomicanjem crnog, lijevog trokutića upravljamo tamnim tonovima. Sivi, srednji trokutić će se odraziti na srednje tonove, a bijeli trokutić na svijetle tonove. Promjena na fotografiji je odmah vidljiva, ako je postavljena kvaćica na “Preview” opciji.
Kada ste zadovoljni s izmjenom kontrasta pritisnite OK.

Na mom primjeru izmjene kontrasta razlika je više nego očita.

Želim li opet promijeniti količinu kontrasta koristeći opciju “Levels” primjetit ću da moj histogram više ne izgleda onako kako je izgledao. Zapravo izgleda kao da pokazuje informacije “oštećene” fotografije.

Upravo to se i desilo s fotografijom – nestali su neki detalji. Iako vam se često može svidjeti takva obrađena fotografija – morate biti svjesni da je takva fotografija “oštećena” ili da se izrazim “stručno” – ta fotografija više nema “mesa”.

Kako bi izbjegli takvo oholo, besprizorno i divlje uništavanje pixela naših dragih fotografija koristit ćemo “Layers” paletu. Na njoj ćemo kreirati nove slojeve (layere) pomoću kojih ćemo raditi sve izmjene na kontrastima i bojama kako bi izvorni zapis na fotograijama ostao nedirnut. Takav layer zove se “adjustment layer”.

Jednim “undo” potezom (edit/undo ili CTRL + Z) vraćamo fotografiju u njeno izvorno stanje.

Na dnu “Layers” palete pronađite kružić koji je dijagonalno podjeljen u crno bijelu boju. Ako zadržite strelicu miša iznad nje, prikazat će se tekst “Create new fill or adjustment layer”. Kliknete li na tu ikonicu otvorit će se izborni meni. Odaberite “Levels…”

Otvorit će se klasični “Levels” prozorčić, ali i na Layers paleti stvorit će se novi sloj:

Postaviti ću identične postavke u Levels prozoru, kao i na početku… Ako opet poželim u bilo kojem trenutku ponovno modificirati postavke tog kontrasta – dovoljno je dvaput kliknuti na taj layer i levels prozor će se pojaviti na ekranu.

Na isti način moguće je manipulirati bojama i kontrastom s ostalim alatima ili opcijama. Npr. sada ću popularnom / omraženom “Brightness/Contrast” opcijom još pojačati kontrast.

Na isti način, kroz layer paletu napravio sam novi “adjustment layer” a otvorio se Brightness/Contrast prozor…

Sada u layers paleti već imam 2 adjustment layera. Oba mogu u bilo kojem trenu izbrisati, ponovno editirati ili čak privremeno isključiti pritiskom na sličicu nacrtanog oka, s lijeve strane layera.

Na istom principu rada sada ću se poigrati s bojama. U dnu layers palete ovaj put ću, iz izbornika, odabrati “Hue/Saturation…”

U Hue/Saturation prozoru, pod “Edit” odabrao sam područja žute boje. U izborniku “Hue:” sam odvukao kontroler u lijevu stranu kako bih sve žuto/zelene tonove obojao u crveno.

Na kraju još jednom radim adjustment layer. Ovaj put ću korisiti “Color Balance” opciju kako bih se još malo poigrao s bojama.

Ovim postavkama sam pokušao vratiti malo zelene boje u pozadinu….

Dakle, koristio sam 4 adjustment layera (na poprilično grub način) kako bih vam pokazao mogućnosti upotrebe istih. Samim isključivanjem vidljivosti tih layera – vidimo našu fotografiju netaknutu. Takav dokument možemo snimiti u photoshop-ovu standardnu datoteku “PSD” kako bi kasnije nastavili s radom, ili u npr. JPG file koristeći opciju “Save as…”. Naravno, snimite li takvu datoteku u JPG file – svi adjustment layeri će se stopiti s originalnom slikom, te tako onemogućiti ponovne izmjene.

Produkt mog iživljavanja na fotografiji možete vidjeti ovdje:

Pređite mišem preko slike da vidite razliku između retuširane fotke i originala.

Autor: Stripy