Filmovi

5 broken cameras


Ovaj Palestinski dokumentarni film, iza kojeg stoje redatelji Emad Burnat i Guy Davidi, sufinanciran je od strane Izraelskog filmskog instituta. Film utjelovljuje samu srž video aktivizma, ali i pravu dokumentarističku sliku borbe malog čovjeka protiv nemilosrdnog sistema.

Poljoprivrednik Emad koji se mirnim prosvjedom odlučio boriti za svoja prava snimajući kamerom, uvodi nas u vlastitu tmurnu i zastrašujuću stvarnost. Njegova je borba, na prvi pogled pasivna te daje grozan dojam nemoći. Ipak, kamera je vjerojatno najbolje oružje u nepravednoj borbi za temeljna ljudska prava protiv siline vojske koja se iživljava nevinim civilima, prosvjednicima.

5-broken-camera-cover

Dobitnik je mnogih nagrada i nominacija, izdvojit ću one bitne – 2013. godine nominiran za Oscara, nosi nagrade sa Sundance Film Festivala i Pusan International Film Festivala.

Odakle naziv filma? Naravno, 5 kamera je razbijeno za snimanja filma. Više neću otkrivati detalje, na vama je da ih doživite sami.

5-broken_camera

Ukoliko volite spoilere, izvrstan osvrt napisao je Sanjin Pejković nakon prikazivanja filma, uoči otvorenja Sedmog Pravoljudskog festivala u Sarajevu.

Redatelj: Emad Burnat, Guy Davidi
Zemlja: Francuska, Izrael, Nizozemska
Trajanje: 90 minuta
IMDB

trailer:

p.s.
Naravno, cijeli film s engleskim titlovima lako možete pronaći na Youtubeu.

Nakon gledanja filma dobro će vam doći ovaj magični gumb.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *